Kriminoloji Dergisi

ISBN
9786054144000
Yazar
Yayıncı
Sayfa Sayısı
168
Hırs, Doyumsuzluk, Suç ve İnsan Ekonomi biliminin temel olgusu -homo economicus- yani -ekonomik insan, kendi çıkarını düşünen insan-dır. Bu tanım değişik ülkelerdeki farklı uygulamaları açıklayan ve evrensel bir niteliğe sahip olan Yazının devamı...
10,00 TL
%
2
İndirimli
9,80 TL Kazancınız: 0,20TL
Satışta değil
Telefon Kodu : 579402
 

Ürün Özellikleri

Hırs, Doyumsuzluk, Suç ve İnsan
Ekonomi biliminin temel olgusu -homo economicus- yani -ekonomik insan, kendi çıkarını düşünen insan-dır. Bu tanım değişik ülkelerdeki farklı uygulamaları açıklayan ve evrensel bir niteliğe sahip olan temel bir insani unsurdur. Kişisel çıkar, kişinin kendi ailesi veya arkadaş gruplarının refah ve saadetini de içerebilir. Düşünürlerin -hırs- ve -tamah-, ekonomistlerin ise, -yararın en çoklaştırılması- biçiminde tanımladıkları kişisel çıkar, üretim sürecinde denetlenememesi, yolsuzluğun yaygın hale gelmesine yol açabilmektedir. İnsan yaratılışı itibariyle, sonsuz istekleri olan, açgözlü ve çıkarcı bir yaratıktır. Böyle olduğu için, doyumsuz arzuları ile kıt kaynaklara sahip bir doğanın arasında kalır ve zamanının çoğunu sınırsız istekleriyle karşılaştırdığında kısıtlı olan kaynakları nasıl kullanması gerektiğine karar vermekle geçirir.
Yaklaşık bin yıl kadar önce Wang An-Shih çin-deki yolsuzluğu -kötü kanunlar- ve - kötü insanlar- olarak tarif etmiştir. çünkü kötü kanunları yapan ve uygulayan insandır. ülkelerin tarihsel ve kültürel değerleriyle evrensel kriterler arasındaki farklılıklara rağmen yolsuzluk olgusunu açıklayan ve evrensel bir niteliğe sahip temel etken -kişisel çıkar-, yani yolsuzluğun insan boyutudur.
Ekonomi bilimi, insanoğlunun maddi çıkarına nasıl uygun geliyorsa öyle hareket ediyor olmasını bir veri olarak kabul eder ve bu çıkarcı ve açgözlü yaratığa, tüketim kavgasında nasıl başarılı olabileceğini göstermeyi hedefler. Amaçlanan -kişisel çıkar-ı dönüştürmek değil; doyumsuz isteklerini kısıtlı olduğu öne sürülen kaynaklarla nasıl karşılayacağını kararlaştırmaktır. Diğer yandan, insan kendisine yakıştırılan homo-economicus tanımı gereği hiç doymayacağından, ekonomik sıkıntı ve problem daima devam edecektir.
Tarih içinde kişisel çıkarı tatmin etmenin yolları araştırılmış, en serbest piyasa ekonomisinden en katı merkezi planlamaya, katıksız kapitalizmden katıksız komünizme kadar pek çok yöntem önerilmiştir. Ancak, temel olgu aynıdır. Bu ilke, ekonomi biliminin kurucusu Adam Smith-in 1776-da dile getirdiği aksiyomdur. Bu teori, insanın her halükarda kişisel çıkarı peşinde koşacağını iddia etmektedir. İnsan yaşamını, işçi ise en yüksek ücreti almaya, iş adamı ise en kârlı ürünü üretmeye ve yapabileceği en yüksek kârı yapmaya adayacaktır. Yani insan asla doymaz. Sürekli daha fazlasını arzu eder. Hep elinde olmayanı ister. Bu yüzden kendisinin olmayan şeylere el uzatır, sahibi olmadığı şeye nefretle bakar, kendisinin olması için elinden geleni yapmaya çalışır. Sonuç olarak yasal olmayan yollara başvurmaktan asla çekinmez. Bu noktada birçok metot uygular. Böylece hukuka uygun olmayan birçok aktivite gün yüzüne çıkmaktadır. Bunlara genel olarak -yolsuzluk- demekteyiz. çünkü yolsuzluk, girişilen bütün hukuka aykırı eylemleri kapsamaktadır.

Kağıt Tipi

2. Hamur

Kategori

Kitaplar Edebiyat Dergiler

Kullanıcı Yorumları

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
3D Güvenli Alış Veriş
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
9,80   
9,80   
×
Kapat