Türk Şiirinde Gelenek

ISBN
9786058818309
Yazar
Yayıncı
Sayfa Sayısı
430
Orhan Veli Kanık, bir akşam meyhanede bir arkadaşından Fuzuli'nin “KârbAn-ı râh-ı tecridiz hatar havfın çekip Gâh Mecnun gâh ben devr ile nevbet bekleriz“ beytini duyunca “müthiş“ der. Ardından “Bırak canım, o da el Yazının devamı...
18,00 TL
%
35
İndirimli
11,70 TL Kazancınız: 6,30TL
Satışta değil
Telefon Kodu : 557488
 

Ürün Özellikleri

Orhan Veli Kanık, bir akşam meyhanede bir arkadaşından Fuzuli'nin “KârbAn-ı râh-ı tecridiz hatar havfın çekip Gâh Mecnun gâh ben devr ile nevbet bekleriz“ beytini duyunca “müthiş“ der. Ardından “Bırak canım, o da el açmışlardan“ sözüyle Fuzûlî'yi bir anda geriye itiverir. İki tespit arasındaki fark, şiir sanatının güzelliğini teslim mecburiyeti ile şairin kendi durduğu yer dolayısıyla diğerine bir yer belirlemesidir. Bu anekdot bize araştırmamızın problemi olan geleneğin şiir sanatı esas alındığında hep var olacağını ancak zamanın tasarruflarının yeni anlayışlar hatta dayatmalar getireceğini göstermektedir.
Şair, artık mazmun, istiâre gibi kökü soyutlamaya dayalı bir anlayış yerine, imge gibi daha dünyevî bir kullanımı tercih etmektedirler. Ancak geleneğin güçlü yapısı onları sonuna dek ayrı bireyler halinde bırakmaz. Ne kadar öncü, karşıt-sanat kurma fikri taşısalar da kalıcı olma yoluna girenleri ilerleyen yaşlarında metafiziğe dayalı gelenekle ancak Tanzimat sonrası başlayan sürecin sonuçları olarak da yeni bilgilenme ve kabulün çatışmasıyla karışmış bir gelenekle konu, söyleyiş düzeyinde yakınlaşmaktadırlar.
(Arka Kapak)

Kağıt Tipi

2. Hamur

Kategori

Kitaplar Şiir Şiir Üzerine

Kullanıcı Yorumları

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
3D Güvenli Alış Veriş
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
11,70   
11,70   
×
Kapat