Türk Hukukunda Ad ve Adin Degistirilmesi Bilal Cengiz

Türk Hukukunda Ad ve Adin Degistirilmesi

ISBN
9786055473440
Yazar
Yayıncı
Sayfa Sayısı
144
Insanlarin henüz yerlesik hayata geçmedikleri dönemlerden beri kullanilan ad, kisiyi toplumdaki diger kimselerden ayirmaya yarayan, toplum içerisindeki iliskilerde onu belirleyen hukuki bir tanitim aracidir. Adin tasidigi önem nedeni ile ad ile Yazının devamı...
22,50 TL
%
2
İndirimli
22,05 TL Kazancınız: 0,45TL
Satışta değil
Telefon Kodu : 617734
 

Ürün Özellikleri

Insanlarin henüz yerlesik hayata geçmedikleri dönemlerden beri kullanilan ad, kisiyi toplumdaki diger kimselerden ayirmaya yarayan, toplum içerisindeki iliskilerde onu belirleyen hukuki bir tanitim aracidir. Adin tasidigi önem nedeni ile ad ile ilgili hem özel hukuk alaninda hem de kamu hukuku alaninda çesitli düzenlemelere yer verilmistir.
Adin, toplum içinde üstlendigi görevleri tam anlami ile yerine getirebilmesi için kural olarak herkesin bir ada sahip olmasi zorunludur. Bunun yaninda, adin istenildigi gibi ve sik sik degistirilmesi toplumsal yasamda birçok karisiklik ve güvencesizlige neden olabilir. Bu durum dikkate alinarak adin sürekliligi ve degismezligi ilke olarak benimsenmistir. Ancak bir taraftan da kisinin sahsiyeti ile adi arasindaki siki bag nedeni ile hakli sebeplere dayanilmak sureti ile kisilige ve korunmasi gereken önemli menfaatlere zarar verici bir durum ortaya çiktiginda, adin degistirilmesine imkân taninmasi gerektigi de kabul edilmistir. Bu nedenle Türk Hukukunda, Medeni Kanunun 27nci maddesiyle adin degistirilmesinin hakli sebeplere dayanilarak hâkimden istenebilecegi kabul edilmistir.
Görüldügü gibi adin degistirilmesi yargilamayi gerektiren bir hâkim karari ile gerçeklesir. Iste bu yargisal süreci inceledigimiz -Türk Hukukunda Ad ve Adin Degistirilmesi- isimli bu kitap Marmara üniversitesi Hukuk Fakültesi Sosyal Bilimler üniversitesi özel Hukuk Yüksek Lisans tez çalismasi olarak hazirlandi ve 25. 03. 2010 tarihinde Doç. Dr. Faruk ACAR, Doç. Dr. Salih SAHINIZ, Yrd. Doç. Dr. Fulya ERLüLEden olusan jüri tarafindan oybirligi ile kabul edilip yayinlanmasi tavsiye edildi.
Kitapta, Türk Hukukunda yer alan ad ile ilgili düzenlemelerle adin degistirilmesi için öngörülen yargi süreci, doktrindeki farkli görüsler ile Yargitayin içtihatlarindan da istifade edilerek incelendi. Bu kapsamda Kitap üç ana bölüme ayilarak, ilk bölümde konunun temelini olusturan ad kavraminin üzerinde duruldu. Ikinci bölümde ise adin degistirilmesinin yasal dayanaklari ve adin degistirilmesinin sarti olan hakli sebep kavrami incelendi. Son bölümde ise adin degistirilmesi için açilacak davanin yargilama usulü anlatilarak adin degistirilmesinin sonuçlarina deginildi.

Kullanıcı Yorumları

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
3D Güvenli Alış Veriş
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
22,05   
22,05   
×
Kapat