Principia Mathematica ve İlişkili Dizgelerin Biçimsel Olarak Kararlaşt

Principia Mathematica ve İlişkili Dizgelerin Biçimsel Olarak Kararlaştırılamayan Önermeleri Üzerine 1

ISBN
9786054238309
Yazar
Yayıncı
Sayfa Sayısı
60
-7 Eylül 1930 tarihlerinde, Königsberg'te, Empirik Felsefe Çevresi tarafından düzenlenen bir konferansta Kurt Gödel iki konuşma yapar. İlk konuşması doktora tezinin bir özeti ve Hilbert'in çalışmalarının uzantısı olan eksiksizlik Yazının devamı...
12,00 TL
%
17
İndirimli
9,96 TL Kazancınız: 2,04TL
Satışta değil
Telefon Kodu : 420443
 

Ürün Özellikleri

-7 Eylül 1930 tarihlerinde, Königsberg'te, Empirik Felsefe Çevresi tarafından düzenlenen bir konferansta Kurt Gödel iki konuşma yapar. İlk konuşması doktora tezinin bir özeti ve Hilbert'in çalışmalarının uzantısı olan eksiksizlik kuramının birinci basamak yüklem hesabı için doğrulanması üzerine olur. Konferansın sonlarına doğru ise asıl önemli olan saptamasını aktarır: Principia Mathematica ve benzeri aksiyomatik sistemlerde biçimsel olarak kararlaştırılamayacak önermeler vardır... Elinizdeki bu çeviri, Gödel'in, konferansa damgasını vuran konuşmasının 1931'de yayımlanmış özgün metnini sunmaktadır.
Bu makalenin sonuçlardan sonra matematiğin yönünde bir sapma görülmüştür. Hilbert'in programının başarılı olamayacağı bir genel kanı haline gelmiştir. Diğer bir deyişle, Gödel, Hilbert'­in ortaya attığı analiz yöntemlerini temel alarak Principia Mathematica gibi matematik sistemlerinin tutarlı iseler, tutarlılıklarının kendi içindeki aksiyomlar ve çıkarım kurallarıyla ispatlanamayacağını göstermiştir.
Kurt Gödel (1906 -1978) mantıkçı, matematikçi ve matematik felsefecisidir. Kendi ismiyle anılan 'Gödel'in Eksiklik Teoremleri' ile tanınır. Ünlü teoremlerini Viyana Üniversitesindeki doktora çalışması sırasında 1931 yılında ispatlamış, bununla 20. yüzyıl matematiğinin yönünü değiştirmiştir. 1940'larda Princeton Üniversitesi İleri Araştırmalar Enstitüsünde, Einstein'ın kütle çekimi alanı denklemlerine, ekseni etrafında dönen bir evreni tanımlayan bir çözüm getirdi. Gödel'in modeli, zamanda geriye gitmenin görelilik kuramınca yasaklanmadığını ortaya koydu.

Boyutlar

0x0

Kağıt Tipi

1. Hamur

Kategori

Kitaplar Felsefe Makale

Kullanıcı Yorumları

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
3D Güvenli Alış Veriş
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
9,96   
9,96   
×
Kapat