Panslavizim Ve Rus Milliyetçiliği Hans Kohn

Panslavizim Ve Rus Milliyetçiliği

ISBN
9789944978293
Yazar
Yayıncı
Sayfa Sayısı
288
Slav kavimlerinin kardeşliği ve yakınlığı görüşü,Pan-Slavizm akımından çok önce ifade edilmiş olmakla birlikte,modern anlamda Pan-Slavizm,19.yy.ın bir ürünüdür.İlk defa 1820′lerde Slav kavimlerinin büyük bir devlet halinde Yazının devamı...
15,00 TL
%
35
İndirimli
9,75 TL Kazancınız: 5,25TL
Satışta değil
Telefon Kodu : 611845
 

Ürün Özellikleri

Slav kavimlerinin kardeşliği ve yakınlığı görüşü,Pan-Slavizm akımından çok önce ifade edilmiş olmakla birlikte,modern anlamda Pan-Slavizm,19.yy.ın bir ürünüdür.İlk defa 1820′lerde Slav kavimlerinin büyük bir devlet halinde birleşmeleri fikri ile siyasi "Slav Birliği" yaratma gayesi,Slav aydınlarının düşüncelerinde belirtilmiştir.Tarihi süreç içerisinde içeriği değişen,kendisine farklı anlamlar izafe edilen Pan-Slavizm,giderek Rus emperyal siyasetinin bir aracı ve itici gücü haline gelmiş,Rus çarlığı tarafından uygulanan Pan-Rusçuluk Politikasının maskesi olmuştur. Pan-Slavizm, giderek Rus Pan-Slavizmi, bir çok Rus devlet adamı, askeri ve aydını tarafından benimsenmiştir. “Türklerin Avrupa'dan kovulması”, “Slav-Hıristiyan kardeşlerin barbar Türk mevkiinin yükseltilmesi ve Ortodoks Klisesi'ne lâyık olduğu önemin verilmesi” “Ayasofya'ya haç konulması” gibi sloganlarla ifade edilmeye başlanan Rus Pan-Slavizmi, Rus halkına ve Avrupa kamu oyuna da aşılanmaya çalışılmıştır. “Tek bir dil-tek bir din” sloganı ile Ruslaştırma amacına hizmet eden Pan-Slavizm, 1905 Rus İhtilali'n den sonra ortaya çıkan milletlerin özgürlük talepleri karşısında, tarih sahnesinden çekilmemiş, fakat yeni bir görünüme bürünmüştür: Neo-Slavizm. Yeni Slavcıların görüşleri Pan-Slavizm'in yeniden ihyasından başka bir şey değildir. Rusya'da çarlık rejiminin yıkılmasıyala bir süre terk edilmiş, Sovyet Rusya, emperyal siyaset izlemeyeceğini beyanla, bir bakıma Pan-Slavizm ile de ilgisi bulunmadığını deklare etmiştir. Ne var ki uygulamada nispeten sâkin geçen on-on beş senelik bir dönemi müteakiben, Sovyet Rusya giderek Pan-Rusçuluk siyasetine meyletmeye başlamıştır. Bolşevizmin ilk yıllarında reaksiyoner bir siyaset olarak adlandırılan ve devletin hiçbir ilgisi bulunmadığı iddia edilen Pan-Slavizm, süreç içerisinde devlet eliyle Rus milliyetçiliğinin canlandırılması faaliyetleri ile yendin diriltilmiş ve Sovyet Rusya dışarıda da bütün Slavların müdafi konumunu sahiplenmiştir. Bu tarihten sonra Sovyetler Birliği'nin Dağılışına kadar geçen sürede dış politikasında Pan-Slavizm siyaseti terk edilmemiş, bu siyaset çarlık Rusya'sı tarafından belirlenen ve Sovyetler Birliği tarafından da benimsenen değişmez stratejilerin bir aracı olarak kullanılmıştır.

Prof. Hans Kohen'in, başlangıçta hiçbir emperyal siyasete meyilli olamayan Pan-Slavizm'in tarihi süreçte geçirdiği merhaleler ve Rus milliyetçiliğinin düşünce kaynakları üzerine derin ilmî tetkikler neticesinde kaleme aldığı bu eser, konu üzerinde eşsiz çalışmalardan biridir. Eseri, Dr. Agâh Oktay Güner, özenli çalışması ile Türkçe'mize kazanmıştır.

Kağıt Tipi

2. Hamur

Kategori

Kitaplar Felsefe Diğer

Kullanıcı Yorumları

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
3D Güvenli Alış Veriş
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
9,75   
9,75   
×
Kapat