Osmanlı Devletinin Eski Eser Politikası %17 indirimli Hüseyin Muşmal

Osmanlı Devleti’nin Eski Eser Politikası

ISBN
9789756527481
Yazar
Yayıncı
Sayfa Sayısı
156
Osmanlı döneminde Anadolu'yu gezmiş olan yabancı seyyahların önemli bir bölümü Türklerin İslam öncesi mimari ve sanat eserlerine karşı ilgisiz oldukları hususunda müttefik gibidirler. Yabancıların gözlemlerinden hareketle Osmanlı Yazının devamı...
20,00 TL
%
17
İndirimli
16,60 TL Kazancınız: 3,40TL
Satışta değil
Telefon Kodu : 536688
 

Ürün Özellikleri

Osmanlı döneminde Anadolu'yu gezmiş olan yabancı seyyahların önemli bir bölümü Türklerin İslam öncesi mimari ve sanat eserlerine karşı ilgisiz oldukları hususunda müttefik gibidirler. Yabancıların gözlemlerinden hareketle Osmanlı Devleti'nin eski eserlere bakışı hakkında yapılmış çalışmalarda ulaşılan tespitler, Osmanlı toplumunun özellikle İslam öncesi eski eserlerin önemi hakkında bilgisiz ve bilinçsiz oldukları şeklinde özetlenmektedir. Osmanlı Devleti'nin eski eser politikası hakkında ortaya konulan kimi çalışmalarda devletin kendi topraklarındaki eski eserleri koruma hususunda zaafiyet gösterdiğine dair örnekler verilmektedir. Üstelik bugün Avrupa müzelerindeki Anadolu menşeli eserler bu kanaati destekleyecek niteliktedir.
Bu çalışmanın hazırlanmasında hareket noktamızı Osmanlı Devleti'nin eski eserler konusundaki politikalarının nasıl olduğu sorusu oluşturmuştur. Bu alandaki uygulamaları tespit
edebilmek ve detaylandırmak amacıyla inceleme alanı Konya Vilayeti ile sınırlandırılmıştır.
İnceleme dönemi ise eski eserlerin korumacılığı alanında kurumsal ve hukuksal temellerin atıldığı 2. Abdülhamit Devri (1876 - 1908) olarak belirlenmiş konu bütünlüğünü sağlamak açısından çalışmanın sınırları 1914'e kadar getirilmiştir.
Avrupalı devletler tarafından Osmanlı topraklarının sömürülmesinde bir araç olarak kullanılmış olan arkeoloji çalışmaları karşısında şekillenen Osmanlı eski eser politikası Osmanlı padişahı Sultan 11. Abdülhamit'in bir savunma ve denge politikasının malzemesi olarak da karşımıza çıkmaktadır.
İşte bu siyasi ve askeri stratejiler arasında Osmanlı Devleti yöneticileri tarafından ve özellikle Osman Hamdi Bey döneminde eski eserler bir değer olarak ortaya çıkarılmaya ve çağdaş uygulamalar paralelinde eski eser alanında kurumsal ve hukuksal altyapının kurulmaya çalışıldığı söylenebilir. Buraya kadar söylenenler çerçevesinde çalışmamızda öncelikle genel hatlarıyla Osmanlı Devleti'nin eski eser politikalarına yer verilmekte ve daha sonra Konya Vilayeti örneğinde. Osmanlı Devleti'nin eski eser alanındaki uygulamaları ele alınmaktadır.
(Arka Kapak)

Boyutlar

17x24

Kağıt Tipi

2. Hamur

Kategori

Kitaplar Tarih Araştırma

Kullanıcı Yorumları

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
3D Güvenli Alış Veriş
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
16,60   
16,60   
×
Kapat