Ödüllü Oyunlar 1 Ölü Törenler / Ormanda / Düşmanla Sevişenler / 3 Ekim

Ödüllü Oyunlar 1 Ölü Törenler / Ormanda / Düşmanla Sevişenler / 3 Ekim’de Nostalji / Sapan

ISBN
9789755080605
Yazar
Yayıncı
Sayfa Sayısı
312
Yarışmanıın birincisi Aslıhan Ünlü'nün Ölü Törenleri, düşgücü ürünü, özgün bir kurguya dayalı gelişen gizemli bir oyun metni. Oyun örgüsünde, gündelik yaşam ile ritüelle yaratılan yaşam ve köylü ile kentlinin -önceleri Yazının devamı...
25,00 TL
%
25
İndirimli
18,75 TL Kazancınız: 6,25TL
Satışta değil
Telefon Kodu : 607479
 

Ürün Özellikleri

Yarışmanıın birincisi Aslıhan Ünlü'nün Ölü Törenleri, düşgücü ürünü, özgün bir kurguya dayalı gelişen gizemli bir oyun metni. Oyun örgüsünde, gündelik yaşam ile ritüelle yaratılan yaşam ve köylü ile kentlinin -önceleri birbirini çok dışlayan- dünyaları, sonraları tutarlı, giderek sürükleyici bir biçimde iç içe geçiyor. Bu iç içelikte de oyunun “sözü“ belirginlik kazanıyor, yerine oturuyor. Düzgün tiyatro dili, ritüel bölümlerinde şiirselliğe de uzanan anlatımı, oyunun niteliklerini pekiştiriyor.
İkincilik ödüllü Ormanda ile Müzeyyen Engin Erim, oyun yazarlığımızda az rastlanan bir şeyi yaparak “evrensel bir olgu“dan (çıkardığı temalarla) bir oyun yaratmış. Bunu da yalın içtenlikli, giderek etkileyici bir anlatımla bütünlemiş. İlgiyi sürekli ayakta tutmayı başaran metin, insanoğlunun kötücül özelliklerine de yüreklilikle dokunuyor. Özenli dili ile titiz yazımı da, oyun niteliklerine ekler katıyor.
Üçüncülük ödülüne değer görülen Ender Çakmak'ın Düşmanla Sevişenler'inin hem ilginç hem şaşırtıcı özellikleri var. Oyun için seçilen “ülke-konum“, “durum“, giderek “kişilerin adları“ çeşitli soru işaretleri uyandırıyor, düşüncelerde. Oyunun ilk bölümleri hedefsiz bir sürükleniş içinde görünürken, özellikle “düşmanla yatma“ olgusunun dramatik bir eksene bir çatışmaya kavuşuyor; diyalog örgüsü olgunlaşıyor ve etkili bir sona ulaşıyor.
3 Ekim'de Nostalji (Filiz Sarıca - Almilla Alp), adı gibi, “nostalji“ye ve yaşanmışlıklara dayalı bir oyun. Yalnızca bu özelliklerin bir oyunu, söz konusu özellikleri besleyen içtenlikli bir “oyun yaratma“ çabası dikkat çekti. Bunun yanı sıra insanı insan yapan değerlere yönelişiyle olumlu bulunan oyun, mansiyona değer görüldü.
Jüri Özel Ödülü'nü, Ufuk Ersoy iki ayrı oyunuyla kazandı: Örümceğin Yaşamı ve Sapan. Her iki oyun da, “köy oyunu“nun bildik ögeleri ve temalarıyla örülü olmalarına karşın, “nahif“ ve içtenlikli olma; yer yer özgün ve çarpıcı dramatik yükselmelere ulaşma gibi olumlu nitelikler taşıyor. (Kanımca Örümceğin Yaşamında daha belirgin olan) trajik ögelerle örtüşmüş şiirsel dil ve anlatım da, önemli artılar katıyor.
(Kitabın İçinden)

Kağıt Tipi

3. Hamur

Kategori

Kitaplar Edebiyat Senaryo

Kullanıcı Yorumları

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
3D Güvenli Alış Veriş
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
18,75   
18,75   
×
Kapat