Ehmedê Xanî Külliyatı 2: ‘Eqîdeya Îmanê

Ehmedê Xanî Külliyatı 2: ‘Eqîdeya Îmanê

ISBN
6958888124013
Yazar
Yayıncı
Sayfa Sayısı
366
Manzum akaid geleneği ve Kürtçe sacayağı İslamî ilimler içerisinde doğrudan inanç esaslarını konu edinmesi açısından “Akaid” ilminin önemli bir yeri vardır. Büyük ölçüde ezbere dayalı medrese eğitim sisteminde talebelerin Yazının devamı...
20,00 TL
Satışta değil
Telefon Kodu : 601394
 

Ürün Özellikleri

Manzum akaid geleneği ve Kürtçe sacayağı

İslamî ilimler içerisinde doğrudan inanç esaslarını konu edinmesi açısından “Akaid” ilminin önemli bir yeri vardır. Büyük ölçüde ezbere dayalı medrese eğitim sisteminde talebelerin didaktik manzum metinleri daha rahat ve zevkli ezberleyebilmeleri, şiir kabiliyeti olan yazarları eserlerini manzum hazırlamaya sevk etmiştir.
Akaid alanında eğitim dilinin Türkçe olduğu resmî Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak Arapçadan çevrilen kitaplar okutulurken, Xanî'nin yazdığı ‘Eqîdeya Îmanê de eğitim dilinin Kürtçe olduğu fahrî Kürt medreselerinde ders kitabı olarak yerini almış; böylece Kürtçe ilk kez bu kadar önemli bir dinî ilimde hem yazı dili hem de eğitim materyali haline gelmiştir. Xanî'nin Allah'ın sıfatlarına Kürtçe karşılıklar bulmasıyla beraber bu sıfatlar ilk kez bir dilde Arapça orijinallerinin dışında kullanılmıştır.
Ehmedê Xanî, Nûbehara Biçûkan ile ‘dilin dili' haline getirdiği Kürtçeyi, ‘Eqîdeya Îmanê ile ‘dinin dili' haline getirmiştir. Xanî'nin başlattığı bu manzum gelenek, daha sonra başta Mela Xelîlê Sêrtî olmak üzere ondan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenen onlarca Kürt alimi tarafından günümüze kadar sürdürülmüştür.

Kağıt Tipi

Şamua

Kategori

Kitaplar Edebiyat (Yabancı Dil) Kürtçe

Kullanıcı Yorumları

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
3D Güvenli Alış Veriş
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
20,00   
20,00   
×
Kapat