Simon Kuper'in ünlü “futbol sadece futbol değildir“ sözü Türkiye'de belki en çok Diyarbakırspor için geçerli. Türkiye futbolunun ayrık otu Diyarbakırspor, tarihi boyunca hep bir “siyasi işlev“, bir “temsil“ basıncı altında olmuş.
Bir yandan devlet politikaları, bir yandan Kürt kimliği... Diyarbakırspor, Kürt kimliğini temsil eden yanıyla İspanya'nın Barcelona'sı, Athletic Bilbao'sıyla akraba... Ama dönem dönem de devletin “bölge“yi futbolla “eğleme“ politikalarının aracı olmuş... Maçlarında Hernepeş de söylenir, formaların altından Gaffar Okkan resimli tişörtler de çıkabilir... Kürt sorununda şiddetin yoğunlaştığı 1990'larda bir yandan üst lige taşınmak için resmen koltuklanırken, bir yandan da maça çıktığı birçok şehirde “bölücülerle“ özdeşleştirilerek hakaretlerle karşılanmış, saldırıya uğramış.
Ama “sadece futbola“ dair bir tarihi de yok değil Diyarbakırspor'un. Daha “sakin“ zamanlarda, 1970'lerde, dünyada üç yılda üst üste üç küme atlayan nadir takımlardan biri olmuştur, mesela. Kendine özgü bir futbol folkloru vardır. Diyarbakırspor nasıl kuruldu, nasıl yükseldi Nasıl siyasi mücadelelerin sahnesi oldu Faruk Arhan, kuruluşundan bugüne Diyarbakırspor'u, Türkiye'nin siyasi tarihinin ışığında anlatıyor. Bir hazin hikâye: Düğünde kalabalık, taziyede yalnız...
(Arka Kapak)
Kullanıcı Yorumları