Rize-Kalkandere Hüseyinhoca Köyü %17 indirimli İshak Güven Güvelioğlu

Bir Köy Monografisi, Rize- Kalkandere Hüseyin Hoca Köyü

ISBN
9789752561014
Yazar
Yayıncı
Sayfa Sayısı
208
“âferîn erbâb-ı aşkın kuvve-i bâzûsuna“. “Aşka istidadın olsun dilrübâdan çok ne var“. Anadolu köy monografileri içinde şimdiden müstesna yerini almış olan bu çalışmanın birinci el kaynaklarını, tabir yerinde ise Yazının devamı...
10,00 TL
%
17
İndirimli
8,30 TL Kazancınız: 1,70TL
Satışta değil
Telefon Kodu : 436207
 

Ürün Özellikleri

“âferîn erbâb-ı aşkın kuvve-i bâzûsuna“. “Aşka istidadın olsun dilrübâdan çok ne var“.
Anadolu köy monografileri içinde şimdiden müstesna yerini almış olan bu çalışmanın birinci el kaynaklarını, tabir yerinde ise inşa(at) malzemesini İshak bey, uzun süren titiz ve yorucu bir çaba ile dereden-tepeden toplayıp derledi; arşiv belgeleri, vakıf kayıtları, nüfus defterleri, sözlü derlemeler, mezar taşları, okul kayıt defterleri, kitabeler, ikinci el çalışmalar... Bu sayede köyün tarihi, aileleri, akrabalık ilişkileri, göçler, tarihî binalar, müesseseler (cami, medrese, okul, çeşme), köyün öndegelen kişileri (hocalar, öğretmenler, muhtarlar...), folklor ve dil malzemesi... ortaya çıkmış oldu. Ne diyelim; darısı yeni çalışmaların başına... Sağ ol İshak Hoca, köyünü mamur etmekle kalmadın köy tarihçiliğini de, sahipsiz Anadolu sevdalılarını şad u handan ettin.
İsmail Kara
Kültürü önemseyen toplumlarda çok önemsiz gibi görülen konularda bile araştırmalar yapılıp kitaplar yazılır. Bu arada görmüş geçirmiş kişiler, hatıralarını yazıp geçmişteki olayları gelecek nesillere aktarırken, bu hadiselerden ibret ve tecrübe edinilmesine imkân sağlanır. Bizim toplumumuzda ise bu tür hatıratlar pek nadir görülür. Bunun için geçmişteki güzel hatıralar zamanla unutulur veya kulaktan kulağa aktarılırken bir kısmı unutulduğu ve bazı yanlışlar da ilave edilerek aktarıldığı için, hadise bir iki nesil sonraya, olduğundan çok farklı bir şekilde ulaşır. Bunun için en doğru yol, olayları ilk elden veya en yaşlılardan öğrenerek yazıya aktarmaktır.
Biz bu risalede, Rize iline bağlı Kalkandere ilçesinin köylerinden biri olan, benim köyüm Hüseyinhoca köyünü, bu köyle ilgili arşiv belgelerine, tarihî kayıtlara ve sözlü tarih çalışmalarına dayanarak tarihini, coğrafyasını, sosyal yapısını, kültür yapılarını, köyde mevcut akrabaları, mahalli dil ve yer adlarını, köyün hafızasını, köye adını veren, yaşadığı dönemde Rize'nin meşhur ulemasından Müderris Hüseyin Efendi'nin hayat hikayesini, mümkün mertebe geniş olarak vermeye gayret ettik.
(Tanıtım Yazısından)

Boyutlar

0x0

Kağıt Tipi

2. Hamur

Kategori

Kitaplar Tarih Bölgeler

Kullanıcı Yorumları

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
3D Güvenli Alış Veriş
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
8,30   
8,30   
×
Kapat