Aydınlanma Felsefesi %17 indirimli

Aydınlanma Felsefesi

ISBN
9789755532967
Yazar
Yayıncı
Sayfa Sayısı
133
Aydınlanma düşünürleri 1789 Fransız Devrimi'nin entelektüel öncüleriydi. Ve aslında bugün bizi hala meşgul eden birçok sorun da Fransız Aydınlanması'nın doğrudan ürünüdür7. İdeoloji sözcüğü örneğin Desttut de Tracy'nin Yazının devamı...
7,00 TL
%
17
İndirimli
5,81 TL Kazancınız: 1,19TL
Satışta değil
Telefon Kodu : 469752
 

Ürün Özellikleri

Aydınlanma düşünürleri 1789 Fransız Devrimi'nin entelektüel öncüleriydi. Ve aslında bugün bizi hala meşgul eden birçok sorun da Fransız Aydınlanması'nın doğrudan ürünüdür7. İdeoloji sözcüğü örneğin Desttut de Tracy'nin Elements d'leology adlı eserinde tüm sosyal bilimleri etkileyecek bir kavram olarak ortaya atıloyordu.
Goldmann'a göre Voltaire, Rousseau, Helvetius vb. Birçok Aydınlanma düşünürün, Aydınlanma “düşüncesine“ olan katkıları kayda değer değildi. Ama Aydınlanma düşüncesinin kapitalizmle birlikte ister “rasyonalist“ ister “ampirisist“ ya da Tarih Felsefesi ile ilişkisi ne olursa olsun bireyci dünya anlayışına yol açtığı açıktır.
Dünyanın özgür birey üzerine kurgulanması, aydınlanma düşüncesinin temeli saymak gereken: Bireyin özerkliği, Sözleşme, Eşitlik, Evrensellik, Hoşgörü, Özgürlük gibi zaten ideolojik olan kavramlara dayanır. Özgürlük ideolojisinin doğal olanla toplumsal olanın iç içe geçmesi biçiminde tezahürü, idealizmden kesinlikle ayrılamayacak olan felsefi ve yasal çerçevenin (üretim ilişkilerinin) evrensel gereksinimlerini benimseyen siyasal ideolojileri ortaya çıkarmıştır.
Batı Marksizminin önde gelen kuramcılarından olan Lucien Goldmann, Aydınlanma düşüncesinin Birey Özgürlüğü'ne dayalı bütün kavramlarını benimsemek gerektiğine işaret ettiği bu eserinde neredeyse Aydınlanma düşüncesinin dış sınırlarına ulaşmış bulunan Post-Marksist ve Post-Modernist tartışmaların mantığını yönetiyor: Çünkü Marksist çözümlemeyi geliştirmek ve düzeltmek gerekiyor. Marksist Kriz iç bunalım sorunu ancak Marksizmin Aydınlanmanın “insansal“ değerlerine “geri“ dönmesiyle aşılabilecektir.
Böylece Goldmann, Marksizmi çok uzun zaman önce terkettiği hümanizmaya, felsefeye etiğe acilen tekrar katılmaya çağırıyor.
(Arka Kapak)

Boyutlar

0x0

Kağıt Tipi

1. Hamur

Kategori

Kitaplar Felsefe Aydınlanma

Kullanıcı Yorumları

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
3D Güvenli Alış Veriş
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
5,81   
5,81   
×
Kapat